Atunci cand observi ca exteriorul casei nu mai are acelasi aspect placut, este momentul sa planifici o sesiune de vopsire. Sau poate ca tocmai ai terminat constructia casei, dar inca nu te-ai hotarat cum vrei sa arate pe exterior. Proiectul de vopsire a fatadei ofera un suflu proaspat oricarei cladiri si asigura protectie contra factorilor de mediu. De aceea, ai nevoie de formula potrivita, care sa indeplineasca aceste criterii.
Asadar, care sunt criteriile prin care sa alegi o vopsea rezistenta, care sa-ti ofere aspectul pe care ti-l doresti?
Urmareste punctele pe care le-am atins in ghidul de selectie pentru vopsirea fatadelor si utilizeaza informatiile potrivite proiectului tau.
Ghid pentru alegerea vopselei pentru exterior
Orice ghid de selectie a vopselei incepe cu stabilirea tipurilor de vopsea in functie de locul aplicarii. Astfel, vopseaua se imparte in doua categorii mari: vopsea pentru interior si vopsea pentru exterior.
Cea potrivita pentru vopsirea fatadei casei este, evident, vopseaua pentru exterior, care prezinta rezistenta ridicata la factorii de mediu caracteristici fiecarui anotimp.
Vara va fi umiditate, caldura excesiva, iar iarna temperaturi scazute si perioade de inghet-dezghet. Vopseaua pentru exterior se alege tinand cont de aceste conditii extreme care afecteaza fatada unei constructii.
Nu vopsi niciodata exteriorul cu vopsea pentru interior, care este destinata aplicarii in spatiile inchise, unde temperatura este optimizata si nu este nevoie de rezistenta la factorii externi amintiti mai sus.
De cealalta parte, nu vopsi in interior cu vopsea de exterior, a carei formula este conceputa pentru a face fata conditiilor meteo, socurilor chimice, fizice etc. Prin urmare, nu va arata bine pe peretii locuintei tale, suprafetele sunt diferite, iar o formula de vopsea lavabila de exterior nu se comporta optim pentru spatiile interioare.
In mare, o vopsea de exterior de calitate prezinta urmatoarele proprietati:
Rezistenta ridicata la umezeala |
Rezistenta la razele UV – in special in cazul caselor dispuse la soare pentru multe ore pe durata zilei |
Rezistenta la temperaturi extreme, oscilatii de temperatura (temperaturi ridicate / temperaturi scazute) |
Rezistenta la ciclurile de inghet/dezghet |
Anduranta la socuri mecanice (ex: copii care se joaca cu mingea etc) |
Rezistenta la actiunea chimica (ex: uleiuri folosite pentru utilajele de gradina) |
Proprietati antimucegai |
Rezistenta la murdarie |
Insa alegerea vopselei nu se rezuma doar la aceste proprietati – cele de calitate superioara le prezinta pe toate. Iata care ar fi aspectele de care sa tii cont inainte de decizia finala:
DURABILITATEA
Vopsirea fatadei este o investitie, indiferent ca decizi sa vopsesti singur sau alegi sa platesti o echipa de profesionisti. Astfel, durabilitatea lucrarii, implicit a vopselei, reprezinta un criteriu cheie atunci cand selectezi un tip si brand anume.
Chiar si cele mai scumpe si calitative vopsele isi vor pierde din stralucire si intensitate pe parcursul anilor, indiferent de promisiunile producatorului – durata de peste 10-15 ani. De fapt, durabilitatea unei lucrari de vopsire este influentata de suprafata pregatita corespunzator, tipul de vopsea si calitatea acesteia, precum si de numarul de straturi aplicate.
PUTEREA DE ACOPERIRE
Pentru multe vopsele recomandarea de aplicare este un singur strat, ceea ce nu functioneaza intotdeauna. Cu toate acestea, puterea de acoperire trebuie sa fie ridicata, indiferent ca decizi sa aplici si cel de-al doilea strat, pentru acoperire uniforma si rezistenta pe termen lung.
Verifica indicatiile produselor pe care le ai in vedere pentru proiectul tau de vopsire – furnizorii de incredere ofera aceste informatii.
CANTITATE
Nimic nu este mai dezamagitor decat sa demarezi proiectul de vopsire a fatadei si sa constati faptul ca nu ai achizitionat cantitatea suficiente. Masoara cu atentie dimensiunile suprafetelor si verifica informatiile din descrierea sau de pe ambalajul produselor inainte de a face comanda, in special daca este vorba despre o nuanta aparte, pe care nu o vei gasi cu usurinta daca mai este nevoie de vopsea.
NUANTA VOPSELEI
Nu in ultimul rand, decide-te in ceea ce priveste nuanta vopselei atunci cand incepi cautarile. Furnizorii de vopsea le ofera clientilor palete cu nuante diverse, inclusiv pentru alb. Opteaza intotdeauna pentru nuante care se dovedesc rezistente la murdarie, dar care se potrivesc preferintelor tale, arhitecturii si decorului curtii.
Acest aspect – al culorii intense de care te bucuri initial si stralucirea vopselei – este unul care te intereseaza. Razele directe ale soarelui, expunerea la temperaturi extreme si ceilalti factori pe care i-am enumerat mai sus afecteaza pigmenului vopselei, determinand pierderea stralucirii, aspectul devenind tern.
In mod evident, culoarea se estompeaza in timp, dar la vopseaua ieftina, de calitate inferioara, deteriorarea apare mai repede. Vopselele acrilice si cele siliconice acrilice sunt cele recunoscute pentru durabilitatea aspectului si nuantei initiale.
Tipuri de vopsea de exterior
Descoperind diversele tipuri de vopsea si calitatile lor, va fi mai simplu sa o alegi pe cea potrivita.
Cand cunosti principalele categorii de vopsea, devine usor sa o comanzi pe cea care se pliaza pe cerintele proiectului tau.
Luand in considerare categoriile de solventi, vopseaua poate fi solubila in apa sau pe solventi organici. Vopseaua solubila in apa este recunoscuta ca fiind ecologica, intrucat contine apa in compozitie, in timp ce vopseaua pe solventi organici este rezistenta la conditii meteo extreme, dar poate fi un pericol in caz de incendiu.
- Tencuiala decorativa: prezinta proprietati necesare vopsirii la exterior (intemperii, umiditate, actiunea directa a razelor solare, permite peretilor sa respire). Are formula pastoasa si se utilizeaza pentru decorarea si protectia fatadelor, in special a sistemelor de izolare termica. Are aderenta buna la substrat, permeabilitate buna la vapori, rezistenta la efectele fumului si a radiatiilor ultraviolete. Proprietatile hidrofuge fac aceste produse adecvate pentru aplicarea pe fatadele cladirilor inalte, cu expunere maxima la ploi intense.
Vopseaua sintetica: acrilica, vinilica sau siliconica – de regula pe baza de apa, fiind astfel solutii solubile organic. Un avantaj al vopselei acrilice si al celei vinilice este pretul scazut. Se poate aplica pe toate tipurile de mortare minerale fine, stratul de baza (pe baza de ciment) al sistemelor termoizolante, beton, placi de fibrociment si gipscarton.
Vopsea vinilica: este mai putin folosita, comparativ cu cea acrilica, intrucat calitatile sale nu sunt la fel de ridicate – rezistenta la factorii externi, umiditate, raze UV. In acelasi timp, durabilitatea culorilor este mai redusa.
Vopsea siliconica: formula realizata pe baza rasinilor siliconice, ce prezinta atribute de exceptie. Rezistenta la temperaturi extreme, rezistenta culorii, rezistenta la praf si urme de murdarie sunt proprietati care garanteaza mentinerea aspectului si culorii timp indelungat. In acelasi timp, poate fi aplicata pe diverse suprafete realizate din ciment, beton. Este posibil ca pretul sa fie mai ridicat fata de alte tipuri de vopsea, insa calitatea este superioara.
Exista si formule de vopsea siliconica acrilica, realizate atat din rasini siliconice, cat si din rasini acrilice. Prin urmare, vopseaua rezultata va prezenta proprietatile ambelor tipuri de compusi, in special rezistenta mare la umiditate, anduranta la abraziune, rezistenta excelenta la murdarie, praf.
***
Vopseaua se alege in functie de materialele din care este construita casa/fatada. Astfel, pentru tencuielile de var sau ciment functioneaza aproape toate tipurile de vopsea si poti alege fie vopsea vinilica, siliconica, acrilica, siliconica acrilica sau chiar var.
Pentru beton poate fi utilizata cea siliconica, acrilica, dar polisicon si silicate. Un exterior realizat din caramida, atunci cand se doreste vopsirea lui, functioneaza optim cu vopsea siliconica, acrilica sau combinatie dintre cele doua.
Pentru cei care isi doresc ca fatada sa aiba un aspect texturat, exista vopsea decorativa sau vopsea structurala. Asa cum am mentionat, acestea sunt formule acrilice, care contin compusi ce confera textura aspra, ce va conferi fatadei rezistenta ridicata la umiditate, razele soarelui etc.
Sfaturi practice pentru un proiect de succes – Pregatirea suprafetei inainte de vopsirea fatadei
O vopsea de calitate va indeplini criteriile de selectie atunci cand va fi aplicata pe suprafata corespunzatoare. Iata ce sa iei in considerare inainte sa te apuci de vopsit – evalueaza starea fatadei si efectueaza lucrarile necesare:
- Pregatirea suprafetelor
Curatare
Analizeaza starea peretilor exteriori si indeparteaza urmele de murdarie, resturi de vopsea, alge, mucegaiuri, plante cataratoare. Pentru peretii murdari, detergentul pe care il folosesti in gospodarie va fi eficient, in timp ce pentru mucegaiuri este recomandata o solutie antimucegai.
Foarte eficienta este utilizarea unui aparat de spalat cu presiune – poti solicita serviciile unei firme specializate. Programeaza-ti apoi lucrarea de vopsire la 1-2 zile dupa curatare, pentru ca peretii sa aiba timp sa se usuce.
Lucrari de reparatii
Este posibil ca la evaluarea starii fatadei sa constati ca are nevoie de mici reparatii – nu omite aceasta etapa – culoarea va fi aplicata uniform, aspectul este placut si de durata.
Repara toate zonele cu zgarieturi si crapaturi, lasa materialul sa se usuce, apoi netezeste portiunile reparate cu smirghel/hartie abraziva.
- Cand este recomandat sa vopsesti fatada casei?
Daca atunci cand vopsesti in interior nu esti conditionat de starea vremii, cand vine vorba de vopsirea exteriorului, este nevoie sa consulti prognoza meteo – alege o perioada cu temperaturi ridicate (peste 10 °C), in care nu se anunta ploi – vopseaua va avea timp sa se usuce, iar lucrarea va fi un succes.
- Pregatirea uneltelor de lucru
Ai ales vopseaua, acum urmeaza sa achizitionezi uneltele necesare, in functie de cerintele spatiului: tava pentru zugravit, trafalet, pistol, pensula etc.
- Ia-ti toate masurile de precautie
Chiar si in cazul unei case fara etaj, va fi nevoie sa lucrezi la inaltime, motiv pentru care este recomandat sa lucrezi cu o scara solida, asezata pe o suprafata perfect plana, suficient de inalta pentru a avea acces sa acoperi toate zonele fatadei. Daca este posibil, lucreaza impreuna cu o alta persoana – vei finaliza mai repede lucrarea si poti solicita ajutor de fiecare data cand ai nevoie de vopsea sau accesorii de vopsire.
Pentru acoperire uniforma, culoare durabila si proprietati de exceptie, investeste intr-o vopsea pentru exterior calitativa. Alege, totodata, o nuanta care iti place, nu te orienta neaparat in functie de tendinte, pentru a nu fi nevoit sa revopsesti la scurt timp dupa aplicare.
Ne-am gandit sa-ti usuram si mai mult procesul de selectie, astfel ca iti recomandam sa verifici daca printre produsele din gama de vopsea de exterior de la Pro Staff (pe site-ul https://pro-staff.ro) se regaseste ceea ce ai tu nevoie pentru proiectul de vopsire a fatadei.
Date de contact:
Telefon – 0721 203 933 // 0722 589 860
Mail – office@prostaff.ro // magazin@prostaff.ro
Adresa magazin fizic – Calea Mosilor 274, Sector 2 – Bucuresti
Program magazin fizic – L-V (09:00 – 18.00) // Sambata (09:00 – 14.00)